Laman Webantu   KM2A1: 3829 File Size: 16.8 Kb *TAG MT 44: Bush vs. Iraq: Pertarungan Susulan
By MSNBC

20/2/2001 10:30 pm Tue

TAG044

[Amerika memang tidak senang hati jika orang Islam bersatu ataupun kuat melainkan ia mahu mengacaunya kerana mahu menjaga buah hatinya, Israel. Negara Islam kini penuh dengan bonekanya yang hebat berkata-kata tetapi menggangguk buta merestui semua tindakkannya kerana mahu kekal berkuasa.

Tindakkan Bush melanggar gencatan senjata tetapi itu dia tidak kesah kerana PBB dan negara Islam tidak dapat berbuat apa-apa terhadapnya. Dia memerangi Iraq lagi kerana usaha bapanya selama ini hanya menjadikan Saddam simbol keberanian menentang Amerika. Malah dunia menjadi semakin simpati kepada rakyat Iraq yang didera selama ini. Amerika sudah tewas dalam perang propaganda mereka sendiri.

Pendeknya mendera rakyat bukanlah jalan untuk mencapai kemenangan. Pimpinan Mahathir perlu faham gerakan reformasi akan tetap menang walaupun semakin ditekan. Ia hanya mempercepatkan sahaja Umno terhumban kerana perasaan simpati akan membuat semua senjata api tidak lagi berfungsi seperti yang diharapkan. Umno perlu berperang dengan perasaan, dan itu bukan mudah kerana orang melayu hebat memendam perasaan. Ia tidak akan padam walaupun berpuloh tahun yang akan datang, dan akan meletup bila disatukan.
- Editor
]


Penterjemah: -MT-Bush vs. Iraq: Pertarungan Susulan

(Bush vs. Iraq: The Rematch)


Oleh: Russel Watson & Roy Gutman

NEWSWEEK Feb. 26 Issue.


Pertemuan di Mexico sepatutnya merupakan satu perjumpaan di antara dua tuanpunya ladang ternakan di sempadan Texas-Mexico. Malangnya ketika Gorge W. Bush membuat lawatan rasmi pertama sebagai seorang presiden ke Mexico minggu lalu, dia selah-olah dibayangi satu lembaga yang menghantui majlis jamuan baberku: Dia terbayangkan musuh lama bapanya dulu, Sadam Hussein.

Ketika waktu rehat di antara beberapa pertemuan dengan presiden Mexico Vicente Fox, Bush telah berbicara spontan untuk beberapa minit dengan beberapa penasihatnya, sambil meminta maaf kepada tuanrumah. "Maafkan kami," katanya. "Kami ada sedikit hal dengan Sadam."

Hal itu bukan kepalang besarnya. Dengan arahan Bush, pesawat perang Amerika dan juga kepunyaan sekutunya Britain, telah melanggar angkasa Iraq dan melancarkan serangan terbesar yang pernah dilakukan sejak dua tahun yang lalu. Selepas itu ketika berbaju lengan pendek dan menghadiri satu sidang akhbar bersama dengan Fox, Bush cuba memberitahu bahawa serangan udara itu adalah "misi biasa" sedangkan itu bukan perkara yang sebenarnya. Dalam kempen pilihanraya presiden tahun lalu, Bush pernah mengecam dasar Bill Clinton terhadap Iraq sebagai satu rencana yang gagal. Kini dia cuba menonjolkan dasar ciptaan sendiri. Tindakan pertama beliau nampaknya, bertujuan menjentik Saddam dulu.

Namun, belum jelas lagi apakah Bush cuba mengacah Saddam ataupun sebaliknya. Lebih sebulan dulu lagi, Iraq telah memperhebatkan tembakan ke udara keatas pesawat asing yang mengawal zon larangan di bahagian utara dan selatan Iraq. Lebih sedozen peluru berpandu darat ke udara telah dilancarkan sepanjang tahun 2000. Peningkatan tindakan tentera ini memang satu perkara baru. Selama lapan tahun perbalahan Sadam dengan Clinton tertumpu kepada sekatan ekonomi dan kedegilan Iraq untuk menerima pemeriksa senjata tajaan PBB yang mahu mencari bukti adanya senjata nuklear, kimia ataupun bikinan senjata terbaru. Sekarang dengan tertubuhnya pentadbiran Amerika yang terbaru, keadaan gencatan yang lama itu sudah pun menunjukkan dimensi baru kepada satu pergocohan keluarga.

George Bush yang tua dulu telah merancangkan satu gagasan ketumbukan bersenjata untuk mengnyahkan tentera Iraq daripada bumi Kuwait. Itu cerita sepuluh tahun dulu. Tetapi ketika itu, dia telah membiarkan tentera terbaik Sadam melepaskan diri mereka apabila dia menghentikan pertempuran itu dulu secara tiba-tiba. Sebahagian penyebabnya ialah atas desakan Colin Powell, panglima perangnya yang terunggul yang kini menjadi setiausaha negara kerajaan pimpinan anaknya. Apabila Bush melepaskan jawatannya, Sadam telah cuba membunuh bekas presiden itu ketika beliau membuat lawatan ke Kuwait yang sudah pun dibebaskan. "Tidak mungkin Saddam membiarkan mereka itu semuanya balik berkuasa tanpa melakukan sesuatu untuk menilai tindakan mereka," kata seorang duta di wilayah itu. "Sudah pasti dia akan mengacau dan mengacah."

Lapan belas (18) pesawat Amerika dan Britain itu telah menyerang lima pangkalan udara Iraq. Sehingga akhir minggu lalu, taksiran bencana yang dilaksanakan masih belum disibarkan lagi. Iraq mengatakan dua orang awam telah terbunuh, sambil memberi amaran bahawa "jenayah ganas" ini akan "dibalas dengan tegas." Bush tidak menerima sokongan daripada sekutu Washington: Mesir, Jordan dan Turki, antara lainnya telah mengutuk pengeboman itu. Gencatan perundingan damai di antara Israel dan Palestin telah memihak kepada Sadam apabila dia mendapat sokongan kerajaan Arab yang lain dan rakyat yang berhimpun di jalanan. Kini, gambarnya sudah pun dipasang semula di dinding rumah orang Palestin. Seorang veteran politik Jordan pernah berkata: "Saddam adalah lambang sesaorang yang berani menentang Amerika."

Pada minggu ini Setiausaha Negara Powell akan memulakan lawatannya ke Timur Tengah di mana salah satu sasaran utamanya ialah untuk "menghidupkan" kembali dasar Amerika terhadap Iraq. Itulah yang dikatakannya. Sehingga kini pihak pentadbiran masih belum tahu lagi arahhala kajian semula dasarnya terhadap Iraq itu. Di Mexico, Bush telah berkata betapa Washington akan terus mengekalkan dua zon sekatan udara itu "sehinggalah strategi itu diubah, kalau pun ia akan diubah."

Satu perubahan dasar mengenai zon sekatan udara itu adalah memang berkemungkinan. "Kini kita ada kaedah balas-membalas," kata seorang pegawai pentadbiran. "Mereka (Iraq) tembak pesawat kita, kini kita tembak balik. Mereka gerakkan satu SAM (Surface to air missile - penterjemah) kita tembak balik. Soalnya apa yang akan kita buat selanjutnya? Apakah objektif kita? Apakah tindakan untuk berjaya?" Sebaik sahaja Powell siap dengan kajian semulanya itu, pihak pentadbiran akan membuat keputusan mengurangkan penerbangan harian di kawasan zon sekatan penerbangan itu, dan menggunakan kuasa serangan udara hanya untuk mendera kelakuan agresif Iraq dengan serangan hebat seperti yang dilaksanakan minggu lalu.

Pihak pentadbiran masih lagi membantu kumpulan penentang Sadam untuk menggulingkannya. Para pegawai Iraqi national Congress, yang merupakan organisasi induk yang ditaja oleh Amerika Syarikat telah dipanggil ke Jabatan Negara minggu lalu untuk membincangkan strategi baru. Ahmaed Chalabi, pemimpin kumpulan itu, telah memberitahu betapa dia mengharapkan pentadbiran yang baru itu akan bergiat lebih cergas lagi dalam menumpaskan Sadam dan menunjukkan kepada kumpulannya "satu semangat kerjasama yang baru" yang bererti berkemungkinan dia memerlukan banyak wang lagi. Tetapi, kumpulan yang menentang Saddam memang telah ternyata tidak berkesan dalam menentang rejim Sadam yang ganas itu. Malahan seorang pegawai pentadbiran ada berkata usaha "untuk menjatuhkan Sadam bukannya matlamat utama dasar kami."

Sekatan ekonomi PBB terhadap Iraq memang tidak berkesan sangat kerana dilumpuhkan oleh usaha penyeludupan dan perniagaan haram. Beberapa sekutu Amerika yang baik-baik telah pun mengundurkan sokongan mereka terhadap masalah sekatan ekonomi itu. Turki dan Jordan memang tidak sanggup besekutu kerana mereka terlibat dengan perdagangan minyak Iraq. Jordan menerima bekalan minyak dengan harga potongan, sehingga mampu menjimatkan 350 juta dollar dalam satu tahun. Ini merupakan jumlah yang besar bagi sebuah negara di mana keluaran kasar negara hanyalah $16 bilion dollar. Beberapa negara Eropah terutama sekali Peranchis dan Russia memang berminat menyambung semula hubungan dagang dengan Iraq. Malahan Britian, yang merupakan sekutu paling rapat Washington, mahu melakukan kajian semula dasar sekatan ekonomi itu. Musuh lama Saddam seperti Syria, Iran, Mesir dan beberapa negara teluk yang lain sedang memulakan dagangan dengan Baghdad. "Kita sudah kalah dalam peperangan propaganda dulu," kata seorang pegawai pentadbiran Amerika.

Saddam telah menang, kata pegawai itu, dengan minyaknya mengalir ke luar negara mengikut peraturan sekatan ekonomi dan dengan memungkiri untuk membelanjakan hasil jualan itu kepada pembelian barang-makan dan perubatan seperti yang diaturkan. Sebaliknya terdapat sekitar 13 bilion dollar yang tersimpan di akaun eskro yang ditadbirkan oleh PBB sedangkan ada rakyat Iraq yang kebuluran dan memerlukan bantuan perubatan. Di waktu yang sama sebagai bahan propaganda Saddam memberitahu rakyatnya bahawa Amerika adalah penyebab rakyat kebuluran. Besar kemungkinannya Washington terpaksa mengalah dalam beberapa hal mengenai sekatan ekonomi itu, sambil mengekalkan peraturan menyekat kemasukan barangan yang boleh dijadikan bahan membuat senjata pemusnahan massa. Termasuk juga beberapa kawalan terhadap cara Saddam membelanjakan hasil minyaknya. Sambil mendapatkan persetujuan baru kepada sekatan itu, Bush mesti juga lakukan apa yang dilaksanakan oleh bapanya dulu: mencari jalan bagaimana boleh menyekat Saddam kalau-kalau dia bertindak untuk menggugat kedamaian itu semula.

- Dengan sumbangan Martha Brant dan Alan Zarembo di Mexico dan Christopher d##key dan Adam Piore di New York -


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>MT 19/2/2001<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Rencana Asal:

http://www.msnbc.com/news/532535.asp

Bush vs. Iraq: The Rematch

The president, in office less than a month, strikes his father's old adversary.

But a new era may require a fresh strategy against Saddam

By Russell Watson and Roy Gutman

NEWSWEEK


Feb. 26 issue - It was supposed to be a down-home summit-two straight-talking ranchers in a neighborly visit across the Tex-Mex border. But when George W. Bush got to Mexico last week on his first foreign trip as president, a ghost popped up at the barbecue: his father's old nemesis, Saddam Hussein.


DURING A BREAK in his meetings with Mexican President Vicente Fox, Bush huddled for a few minutes with several top advisers, then apologized to his hosts. 'Excuse us,' he said. 'We have something going on with Saddam.'

Something big, as it turned out. Acting on Bush's order, American warplanes and their British allies had carried out the heaviest air assault on Iraq in more than two years. Later, at a shirt-sleeve news conference with Fox, Bush tried to pass off the attack as a 'routine mission.' It was hardly that. During last year's presidential campaign, Bush called Bill Clinton's Iraq policy a failure. Now he was trying to come up with a policy of his own. The first step, apparently, was to give Saddam a sharp rap on the knuckles.

But it wasn't clear whether Bush was testing Saddam or vice versa. For more than a month the Iraqis stepped up their fire at allied planes patrolling the no-fly zones over northern and southern Iraq. They shot off more than a dozen surface-to-air missiles, as many as they launched in all of 2000. The military escalation was something new. For eight years Saddam's dispute with Clinton centered on economic sanctions and Iraq's refusal to accept U.N. arms inspectors looking for evidence of nuclear-, chemical- or biological-weapons development. Now, with the new U.S. administration, the long standoff acquired the extra dimension of a family feud.

'Saddam couldn't possibly let these people come back to power without doing something to see how they react.' - A U.S. ENVOY IN THE REGION

The first George Bush organized the coalition that drove Iraqi forces out of Kuwait 10 years ago. But he allowed most of Saddam's best troops to escape when he abruptly stopped the fighting-partly at the behest of Colin Powell, his top general and now his son's secretary of State. And after the elder Bush left office, Saddam tried to have the ex-president assassinated during a visit to liberated Kuwait. 'Saddam couldn't possibly let these people come back to power without doing something to see how they react,' says a U.S. envoy in the region. 'He is definitely going to poke and prod.'

The 18 American and six British attack planes hit five Iraqi air-defense sites. By late last week, damage assessments still had not been released. The Iraqis said two civilians were killed, warning that the 'savage crime' would draw 'decisive retaliation.' Bush got little support from Washington's allies; Egypt, Jordan and Turkey, among others, denounced the bombing. The breakdown of the peace talks between Israel and the Palestinians worked to Saddam's advantage as he sought support from Arab governments and Arabs in the street. Already his picture was being hung again in some Palestinian houses. Said a veteran Jordanian politician: 'Saddam is seen as the man who stood up to America.'

This week Secretary Powell will start a tour of the Middle East, in which one of his principal objectives is to 're-energize' U.S. policy on Iraq, as he puts it. So far, the administration doesn't seem to know where its review of Iraq policy will lead. In Mexico, Bush said Washington would continue to enforce the two no-fly zones 'until that strategy is changed, if it is changed at all.'

A change of policy on the no-fly zones seems likely. 'Now we have tit for tat,' says an administration official. 'They shoot at one plane, we shoot back. They move a SAM, we take it out. The question is, what are we doing here? What is our objective? What are we doing to achieve it?? Once Powell's review is complete, the administration could decide to reduce the daily patrols over the no-fly zones, using air power mainly to punish aggressive Iraqi behavior with raids like the ones last week.


The administration is also going through the motions of helping Iraqi opposition groups overthrow Saddam. Officials of the Iraqi National Congress, the U.S.-financed umbrella group, were summoned to the State Department last week to talk strategy. Afterward, the leader, Ahmed Chalabi, said he expected the new administration to be 'more activist' in undermining Saddam and to show his group 'a new spirit of cooperation'-presumably meaning more money. But the Iraqi opposition has been woefully ineffective against Saddam's brutal regime, and a senior administration aide said the effort to overthrow him 'is not the leading edge of policy.'

The U.N. economic sanctions on Iraq have become unworkable, riddled by smuggling and other illicit commerce. Some good U.S. allies have broken ranks with Washington on the sanctions issue. Turkey and Jordan cannot get along without the trade in Iraqi oil. Jordan receives its oil at a reduced price, saving $350 million a year-a vast sum for a nation with a gross domestic product of only $16 billion. European countries, notably France and Russia, are eager to resume all-out trade with Iraq, and even Britain, Washington's closest ally, wants to revise the sanctions regime. Old enemies of Saddam like Syria, Iran, Egypt and some of the gulf states are opening up or expanding trade with Baghdad. 'We've lost the propaganda war,' says an administration official.

Saddam won it, officials say, by selling overseas the amount of oil he is allowed to export under the sanctions and then refusing to spend the money on food and medicine, as he is also permitted to do. Instead, up to $13 billion has piled up in an escrow account administered by the United Nations while some Iraqis go hungry and many lack medical treatment. Meanwhile, for propaganda purposes, Saddam claims America is starving his people. Washington probably will have to back down on some of the sanctions, but it hopes to retain an embargo on materials and equipment that could be used to make weapons of mass destruction, along with some control over how Saddam spends his oil revenues. But in addition to reaching a new consensus on sanctions, Bush must do what his father did a decade ago: find a way to stop Saddam if he decides to disturb the peace.