Laman Webantu   KM2A1: 4409 File Size: 23.7 Kb *TAG SP 99: Watak-watak Terlibat Dalam Kisah Ini
By Crime Reporter

8/5/2001 2:30 am Tue

TAG 099

[Hakim Ahtar Tahir membuat penghakiman berdasarkan tulisan Azmin (berterima kasih) dan nota (tulisan) majistret bahawa Azmin telah memberi keterangan palsu betapa dia telah dipaksa dan diugut oleh polis sewaktu ditahan reman untuk membuat pengakuan terhadap Anwar.

Sebagai seorang pemimpin Azmin tidak perlu membenci polis kerana mereka adalah budak suruhan sahaja. Malah banyak pemikir hebat dunia berterima kasih kepada tangkapan musuh kerana itu tanda perjuangan mereka sudah mengena. Jika musuh berdiam diri itu bermakna ada sesuatu yang tidak kena pada perjuangan kita. Penangkapan mereka membuat rakyat bangkit dan menumbangkan penyangak dalam negara.

Bukan mudah untuk menganalisa minda seseorang penulis. Seseorang itu perlu mengkaji latar belakang orangnya dan mempelajari ilmu bahasa, termasuk teknik gaya dan laras-larasnya. Kerapkali sesuatu itu ditulis dengan maksud untuk menyindir sahaja dan kadang-kadang untuk mendapat sesuatu darinya.

Tulisan tidak boleh dijadikan ukuran sifat sebenar seseorang kerana ramai yang tidak mengikut apa yang terkata oleh diri mereka juga. Sebagai contoh telatah Rais Yatim yang terbalik kata dan bicaranya bila kuasa tiba dipangkunya - walaupun dia dulu memplejari undang-undang sehingga mendapat ijazah di luar negara. Lagipun Mahathir sendiri tidak percaya tulisan Rais menggambarkan dirinya - itu jangan hakim buat-buat lupa.

Tulisan itu bukan segala-galanya - ia cuma cermin sahaja yang perlu dipecahkan untuk mengetahui sifat dan bentuk sesiapa yang berdiri dibelakangnya. Yang menariknya - ia mampu dipecahkan dengan tulisan-tulisan juga..... - Editor]


Terjemahan: SPAR-04-002Artikel asal di FGR 4 Mei 2001

http://disc.server.com/discussion.cgi?id=29561& article=371983


Watak-watak Terlibat Dalam Kisah Ini:

Oleh : Pelapor Jenayah

Watak-watak Terlibat Dalam Kisah Ini: 1. Rahim Nor
 2. Ahtar Tahir
 3. Mokhtar Abdullah
 4. Gani Patail
 5. Azmin
 6. Hamdan Indah
 7. Eusoffe Chin
 8. Lamin
 9. Ahmad Fairuz
 10. Mohtar Sidin
 11. Shaik Daud
 12. KC Vohrah
 13. Azizan
 14. Shamsinar
 15. Azhar
 16. Augustine Paul
 17. Arrifin Jaka
 18. Anwar Ibrahim


Tiada sesiapapun yang terkejut apabila seorang hakim Mahkamah Sesyen, seekor kaldai bernama Ahtar Tahir, mendapati Azmin bersalah di atas kesalahan memberi keterangan palsu di mahkamah. Semua ini tidak lain dari skrip yang disediakan oleh Gani Patail dan geng-gengnya. Mungkin sebagai permulaan adalah lebih baik jika didedahkan kepada umum akan manusia yang bernama Ahtar, yang merupakan salah seorang dari kerabat si Gani Patail.

Pertama sekali, masyarakat umum perlu diingatkan bahawa Azmin telahpun dibicarakan buat pertama kali bagi kes yang sama di hadapan hakim mahkamah sesyen Hamdan Indah, yang telah membuang kes tersebut tanpa memanggil Azmin untuk membela dirinya. Seperti biasa, Patail yang seekor lagi yang merupakan Hakim Mahkamah Tinggi telah mengenepikan keputusan yang telah dibuat oleh Hamdan, dan mengarahkan Azmin untuk dipanggil membela dirinya. Sepatutnya apabila sesi pembelaan dipanggil, kes tersebut perlu didengar oleh Hamdan sekali lagi. Tetapi penjenayah-penjenayah dan penyangak-penyangak, yang terdiri dari Eusoffe Chin dan Mohtar telah memindahkan Hamdan keluar dari situ dan tempatnya digantikan dengan seorang hamba suruhan yang lembik, Ahtar Tahir, untuk meneruskan perbicaraan kes tersebut.

Keduanya, masyarakat umum juga perlu diingatkan bahawa Ahtar Tahir juga adalah hakim yang sama digunakan untuk mengendalikan kes Rahim Noor yang mengaku bersalah dan memberikan hukuman penjara yang teramat rendah, tidak juga menjadi satu kejutan dan sememangnya di atas arahan Gani dan Mohtar. Apakah peranan Gani dan Mohtar di dalam kes Rahim ini? Setakat ini seluruh dulu sudahpun mengetahui bahawa pada malam Rahim memukul Anwar, Gani dan Mohtar, ahli kepada geng konspirasi, berada di Bukit Aman. Kedua-duanya sedar bahawa pada malam itu Rahim telah memukul Anwar sehingga lembik. Anwar telah ditangkap lebih awal pada hari yang sama di atas tuduhan meliw*t dan dijangka akan didakwa pada keesokan harinya.

Mereka berdua (Mohtar dan Gani) telah merangka satu rancangan besar untuk menutup jenayah yang telah dilakukan, dengan menasihatkan Rahim untuk menahan Anwar di bawah ISA bagi membolehkan penahanan sehingga 60 hari tanpa perlu membawa Anwar ke hadapan majistret di dalam masa 24 jam, seterusnya dapat menyembunyikan kes serangan itu. Maka adalah jelas bahawa Gani dan Mohtar juga bersubahat di dalam jenayah memukul Anwar yang dilakukan oleh Rahim. Kedua-duanya boleh didakwa di bawah Kod Penal kerana melindungi jenayah, apatah lagi apabila kedua-duanya merupakan Pendakwaraya dan Timbalan Kanan Pendakwaraya.

Yang ketiga, umum juga perlu diingatkan bagaimana Mohtar telah berbohong kepada negara ini apabila beliau mendedahkan bahawa penyiasatan polis berkaitan kes serangan itu gagal untuk mengenalpasti siapakah orang yang melakukan kesalahan itu, sedangkan Mohtar sendiri bersama-sama Gani tahu pada malam kejadian itu Rahimlah yang telah memukul Anwar.

Oleh yang demikian, perbicaraan Rahim hanyalah merupakan satu lakonan pentas arahan Gani dan Mohtar, bukan sahaja untuk membantu Rahim tetapi juga diri mereka sendiri. Ia sepatutnya menjadi satu sandiwara perbicaraan di mahkamah sesyen dan mahkamah tinggi, kemuncaknya berakhir dengan Mahkamah Rayuan yang korumnya terdiri dari mungkin Lamin, Ahmad Fairuz dan Mohtar Sidin, ahli-ahli konspirasi dari bidang kehakiman, duduk dan mendengar rayuan dibuat dan membatalkan hukuman penjara yang dikenakan ke atas Rahim.

Itu adalah rancangan yang asal, dan barangkali alasan mengapa tiada rayuan-balas dari Pendakwaraya ke atas hukuman. Tetapi atas kehendak Tuhan, rancangan mereka tidak menjadi kenyataan. Eusoffe Chin dan Lamin telahpun bersara. Ahmad Fairuz kini bertugas di Mahkamah Persekutuan meninggalkan hanya satu konspirator Mohtar Sidin di Mahkamah Rayuan.

Korum Mahkamah Rayuan yang akhirnya mendengar kes rayuan tersebut antaranya terdiri dari 2 hakim yang bernama Shaik Daud dan KC Vohrah, kedua-duanya merupakan hakim yang bersih dan amanah yang tidak mudah tunduk kepada campur tangan pihak eksekutif. Begitu juga dengan pengesahan hukuman. Saya pasti semua hakim di KL termasuk hakim-hakim Mahkamah Rayuan yang mendengar kes rayuan Rahim sedar akan peranan Mohtar dan Gani di dalam kes serangan Rahim terhadap Anwar. Mahkamah Rayuan telah mengeluarkan kata-kata yang halus dan mengecil-ngecilkan yang membayangkan bahawa mereka tidak memahami mengapa pihak Pendakwaraya tidak membuat rayuan-balas terhadap keputusan itu dan barangkali juga ini ditujukan kepada Gani dan Mohtar. Peranan mereka di dalam kes serangan Anwar, telah dibincangkan secara senyap-senyap dan dibisikkan di sepanjang anjung bangunan Sultan Sulaiman, tidak dapat dinafikan lagi bahawa perbuatan mereka itu adalah sungguh keji. Kedua-duanya memberikan aib yang amat besar kepada bidang kerjaya perundangan.

Kembali semula kepada kes perbicaraan Azmin, Gani telah diketahui umum tentang kebencian dan penghinaannya terhadap ahli-ahli Keadilan. Pendakwaannya yang berterusan dan tiada henti terhadap ahli-ahli Keadilan, bukan sahaja menjijikkan tetapi menjadi punca keaiban kepada sesetengah Timbalan Pendakwaraya Kanan dan kerjaya perundangan. Anak haram yang tidak beretika ini sanggup bertindak sehingga kepada memberi arahan buat majistret-majistret dan hakim-hakim mahkamah sesyen tentang bentuk hukuman yang perlu dijatuhkan. Perbuatan ini telah menjadi seperti satu simbol buat dirinya dan kelihatannya Peguam Negara yang baru mempunyai kuasa untuk memeriksanya memandangkan ia berhubung terus dengan tuannya, Mahathir yang maha hebat.

Sekiranya anda melihat kepada pertuduhan berbohong kepada mahkamah, adalah tidak masuk di akal bagaimana Azmin boleh disabitkan. Jika keputusan Ahtar itu benar, maka dengan contoh berikut: Azmin memberikan keterangan di hadapan majistret bahawa semasa beliau di dalam tahanan, polis hanya memberikannya air dan roti, manakala di dalam mahkamah pula Azmin memberitahu majistret bahawa polis telah memberikannya air teh dan roti canai, maka berdasarkan kepada logik keputusan Ahtar itu, Azmin bolehlah didapati bersalah kerana berbohong di mahkamah. Sudah tentu ianya bercanggah dari itu. Namun yang menjadi masalahnya, adakah kriteria seperti itu yang digunakan untuk menentukan sama ada seseorang itu bersalah di atas tuduhan berbohong kepada mahkamah.

Bagi memastikan sama ada seseorang itu telah berbohong kepada mahkamah, anda sepatutnya bertanya bagaimana kesahihan bahan bukti kepada pertuduhan yang dibuat. Pertuduhan yang dibuat terhadap Anwar pada masa itu adalah rasuah. Bagaimana dengan apa yang dipanggil sebagai bukti keterangan yang dinyatakannya kepada majistret bahawa beliau telah dipaksa untuk memalsukan bukti terhadap Anwar boleh dijadikan bahan kepada pertuduhan yang dibuat; sedangkan hakim sendiri, Paul tak relevan Augustine telah membuat keputusan tentang tuduhan l*w*t atau perlakuan seks melibatkan Azizan dan Shamsinar seperti yang disebutkan di dalam pertuduhan sama ada benar atau palsu itu, adalah tidak relevan.

Apa yang dipanggil sebagai bukti keterangan oleh Azmin itu, yang merupakan orang yang menghadapi tuduhan berbohong kepada mahkamah, adalah sangat tidak relevan kepada pertuduhan yang dibuat terhadap Anwar Ibrahim, tetapi Azhar dan Gani masih berani menyalah-gunakan pejabat mereka untuk mendakwa Azmin. Untuk mencapai tujuan tersebut, mereka mempunyai seekor kaldai yang menjelma sebagai Ahtar untuk mensabitkan kesalahan Azmin.

Akhir sekali, umum perlu diingatkan bahawa para konspirator masih memiliki Augustine Paul dan Ariffin Jaka di Mahkamah Tinggi KL untuk melaksanakan segala arahan mereka. Satu-satunya harapan buat Azmin untuk bebas adalah rayuan terakhirnya kepada Mahkamah Rayuan yang kini mereka hanya boleh mengharapkan Mohtar Sidin seorang. Sementara itu, marilah kita berdoa agar semua makhluk yang keji ini berpeluang untuk meninggalkan dunia ini lebih awal lagi sebelum lebih banyak tindakan-tindakan yang hina dilakukan.

Terjemahan SPAR-04-002

***
Artikel Asal(dari FGR)

Sat May 5 04:48:18 2001Watak-watak Terlibat Dalam Kisah Ini:

by Crime Reporter


Watak-watak Terlibat Dalam Kisah Ini: 1. Rahim Nor
 2. Ahtar Tahir
 3. Mokhtar Abdullah
 4. Gani Patail
 5. Azmin
 6. Hamdan Indah
 7. Eusoffe Chin
 8. Lamin
 9. Ahmad Fairuz
 10. Mohtar Sidin
 11. Shaik Daud
 12. KC Vohrah
 13. Azizan
 14. Shamsinar
 15. Azhar
 16. Augustine Paul
 17. Arrifin Jaka
 18. Anwar Ibrahim


No one is surprised that Session's court judge, some donkey by the name of Ahtar Tahir found Azmin guilty of the perjury charge. This is all scripted by Gani Patail and gang.

Perhaps for starters it is wise to educate the public as to who this Ahtar his, one of the Gani Patail's clan. First, the public should be reminded that Azmin was first tried by Session's court judge Hamdan Indah who threw out the perjury charge without calling for Azmin's defence. As usual the other Patail who sits as a High court judge over-ruled Hamdan's decision, and ordered that Azmin be called upon to enter his defence. By right when the defence is called, the case should be heard by Hamdan again. But the criminals and crooks, namely Eusoffe Chin and Mohtar got Hamdan transferred out and in his place put this servile weakling by the name of Ahtar Tahir to continue hearing the case.

Secondly, the public should also be reminded that it was this same Ahtar who was put in place to preside over the Rahim Noor's guilty plea and who gave Rahim the very low jail sentence, not surprisingly and presumably on Gani's and Mohtar's orders. What was Gani's and Mohtar's involvement in the Rahim's case. By now the whole world should know that on the night Rahim bashed up Anwar, both Gani and Mohtar, members of the conspiracy gang, were in Bukit Aman. Both of them knew on that very night that Rahim bashed up Anwar to a pulp. Anwar was arrested earlier in the day on some s###my charges and was supposed to be charged the next day. Both Mohtar and Gani came up with the master plan to cover up the crime, by advising Rahim to detain Anwar instead under the ISA thus allowing a detention of up to 60 days without the need to produce Anwar before a magistrate within 24 hours, and thus covering up the assault case.

Thus it is clear that both Gani and Mohtar are very much in criminal complicity with Rahim in the bashing up of Anwar. Both could be charged under the Penal Code for covering up the crime, what more when they are both the country's Public Prosecutor and the other a senior deputy. Thirdly, the public should also be reminded how Mohtar lied to the nation when he revealed that the police investigation on the assault failed to identify who the perpetrators were, when Mohtar himself together with Gani knew on that very night of the assault itself that it was Rahim who bashed up Anwar.

Therefore the Rahim's trial was stage-managed by both Gani and Mohtar, not only to help Rahim but also themselves. It was supposed to be just a 'sandiwara' trials both in the Sessions and High Court, culminating with the eventual Court of Appeal quorum consisting perhaps of Lamin, Ahmad Fairuz and Mohtar Sidin, members of the conspirators from the judiciary, sitting and hearing in appeal and quashing the jail sentence imposed on Rahim. That was the original plan, and that was presumably the reason why there was no cross-appeal by the Public Prosecutor on sentence. But as God had wanted it, their plan did not materialise. Eusoffe Chin and Lamin had by then already retired. Ahmad Fairuz is now in the Federal court leaving only one conspirator Mohtar Sidin in the Court of Appeal.

The Court of appeal quorum which eventually heard the Appeal consisted amongst others of two judges namely Shaik Daud and KC Vohrah, both clean and honest judges who would not easily pander to executive manipulation. Thus the affirmation of the sentence. I bet all the KL judges including the CA judges who heard the Rahim's appeal knew Mohtar's and Gani's role in the Rahim's assault of Anwar. The Court of Appeal's subtle and disparaging remark that they didn't comprehend why the public Prosecutor didn't cross-appeal against sentence is presumably directed towards both Gani and Mohtar. Their role in the Anwar's assault case, quietly discussed and whispered along the corridors of the Sultan Sulaiman building, to say the least is also despicable. Both is a total embarrassment to the legal profession.

Coming back to the Azmin's trial, Gani is noted for his hatred and contempt of Keadilan members. His continued and endless persecution of keadilan members, is not only disgusting but is a source of embarrassment to some DPP's and the legal profession. This unethical bastard would go to the extent of giving direct orders to magistrates and session's court judges what kind of punishment to be meted out. This has always been his trademark and it seems that the new AG is totally rendered helpless in checking him for he liase directly with his lord, the great Mahathir.

If you look at the perjury charge, it is quite nonsensical to convict Azmin. If Ahtar's decision is correct, then if for example, Azmin had said before the magistrate that while in detention the police had given him only water and bread, while in court Azmin had testified that he informed the magistrate that the police gave him tea and roti-canai instead, then going by Ahtar's perverse logic, Azmin could be guilty of perjury. Of course there's a contradiction. But the question is, is that the criteria you find someone guilty of committing perjury. To find him guilty of committing perjury you would have to ask how is the impugned testimony material to the charge that was being heard. The charge that was heard against Anwar then was a corruption charge. How was the so-called testimony that he told the magistrate that he was forced to fabricate evidence against Anwar was material to the charge; when even the judge, Paul Irrelevant Augustine had ruled that whether the allegations of s###my or sexual conduct involving Azizan and Shamsinar as mentioned in the charge is true or false is irrelevant.

The so-called testimony of Azmin which was the subject-matter of the perjury charge is totally irrelevant to the charge against Anwar Ibrahim, yet Azhar and Gani had the audacity to misuse their office to persecute Azmin. To top it they have a donkey in Ahtar to convict the guy.

Lastly, the public should be reminded that the conspirators still had Augustine Paul and Arrifin Jaka in the KL High court to do their bidding. Azmin's only hope to be free is his eventual appeal to the Court of Appeal where they now have only Mohtar Sidin. In the meantime lets pray that these despicable creatures leave the earth sooner or later before they commit more despicable acts.

- Crime Reporter

Rujukkan Tambahan:

http://www.agendamalaysia.com/detailinf.asp? gnum=12&num=929


TERBARU : AZMIN ALI DIHUKUM PENJARA 18 BULAN

KUALA LUMPUR, Rabu 2 Mei - Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Hulu Klang dari Keadilan, Mohamed Azmin Ali hari ini dijatuhi hukuman penjara 18 bulan oleh Mahkamah Sesyen kerana didapati bersalah memberi keterangan palsu berhubung kes perbicaraan rasuah bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Sri Anwar Ibrahim.

Azmin yang juga bekas setiausaha sulit kepada Anwar bagaimanapun tidak akan segera dihantar ke penjara sementara menanti kesnya dirayu di Mahkamah Tinggi. Beliau dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM20,000.

Kes Azmin telah diketepikan oleh Hakim Mahkamah Sesyen Hamdan Indah pada 13 Julai 1999 tetapi pihak pendakwa raya kemudiannya telah membawa kes ini ke Mahkamah Tinggi dan Hakim Abdul Wahab Patail kemudiannya mengarahkan kes ini didengar semula di Mahkamah Sesyen di mana Azmin diminta supaya mempertahankan diri.

Azmin ketika menjadi saksi dalam kes perbicaraan Anwar telah mendakwa bahawa pihak polis telah menggunakan kekerasan untuk memaksanya membuat pengakuan yang boleh mensabitkan Anwar. Bekas ketuanya itu kini sedang menjalani hukuman penjara 15 tahun.


2001 AgendaMalaysia
http://news.catcha.com/my/content.phtml? 1&010&&afpnews.cgi&cat=malaysia&
story=010502080519.mc9z5jm9.txt

Former aide to Malaysia's Anwar sentenced to 18 months for perjury

KUALA LUMPUR, May 2 (AFP) - A former close aide to jailed Malaysian politician Anwar Ibrahim was Wednesday sentenced to 18 months in prison for giving false evidence during Anwar's 1999 corruption trial.

Azmin Ali, who was private secretary to the then-deputy premier, was convicted by a sessions court of committing the offence in March 1999, Bernama news agency reported.

Azmin was freed on bail pending an appeal to the high court.

In July 1999, a magistrates' court had cleared Azmin of the offence, but state prosecutors appealed that ruling and the high court referred the case to the sessions court.

Azmin was found guilty for telling the trial that police had used threats and force to compel him to make a false confession against Anwar.

Azmin, 36, is a member of the Selangor state assembly, representing the National Justice Party headed by Anwar's wife.

If the high court upholds his conviction and sentence he will be barred from standing for parliament.

The false statement uttered by Azmin was: "I told the magistrate why my remand could not be extended because the threats and force used by the police on me when I was in their custody were too cruel and forced me to make a confession implicating saudara (honorific) Anwar which was totally baseless."

In April 1999, former deputy premier Anwar was convicted of four counts of corruption -- abusing his official powers to quash allegations of sexual misconduct -- and jailed for six years.

In August last year Anwar was separately convicted of s###my and jailed for another nine years.

Anwar says he was framed to remove a political threat to veteran Prime Minister Mahathir Mohamad -- an allegation denied by the government.

http://news.catcha.com/my/content.phtml? 1&010&&afpnews.cgi&cat=malaysia&
story=010502090007.3ap2cj49.txt

Former aide to Malaysia's Anwar ordered jailed for perjury

KUALA LUMPUR, May 2 (AFP) - A former close aide to jailed Malaysian politician Anwar Ibrahim was Wednesday sentenced to 18 months in prison for giving false evidence for the defence during Anwar's 1999 corruption trial.

Azmin Ali, who was private secretary to the then-deputy premier, was convicted by a sessions court of committing the offence in March 1999, Bernama news agency reported.

Azmin was freed on bail pending an appeal to the high court.

In July 1999 a magistrates' court had cleared Azmin of the offence without calling his defence. But state prosecutors appealed that ruling and the high court referred the case to the sessions court.

Azmin was found guilty over his statement to the trial that police had used threats and force to compel him to make a false confession against Anwar.

Azmin, a father of five aged 36, is a member of the Selangor state assembly, representing the National Justice Party headed by Anwar's wife.

If the high court upholds his conviction and sentence he will be barred from standing for parliament.

In April 1999 ex-deputy premier Anwar was convicted of four counts of corruption -- abusing his official powers to quash allegations of sexual misconduct -- and jailed for six years.

The allegations were made by Azmin's sister Ummi Halilda Ali.

Azmin testified during Anwar's trial that Ummi told him she had been offered bribes to give false evidence against the ex-deputy premier.

In August last year Anwar was separately convicted of s###my and jailed for another nine years.

Anwar says he was framed to remove a political threat to veteran Prime Minister Mahathir Mohamad -- an allegation denied by the government.

Passing sentence on Wednesday, Judge Akhtar Tahir said he could not accept Azmin's evidence that while held on remand he was forced and threatened by the police to implicate Anwar in a baseless charge.

He said the notes of a magistrate who heard an application to extend Azmin's remand did not show any force or cruelty by police.

The judge said Azmin's action in writing to police after his release in July 1999, thanking them for the good treatment he received, clearly showed they had not been cruel.