Laman Webantu   KM2A1: 4414 File Size: 13.9 Kb *TAG SP 102: Pendekatan Sekerat Takkan Mampu Selamatkan M'sia Asiaweek
By Assif Shameen

8/5/2001 11:03 pm Tue

TAG 102

[Lonjakkan yang sedikit di BSKL akibat penghapusan levi itu tidaklah boleh dimegahkan sangat. Jika tidak Daim tidak akan menghilang dalam diam-diam sehingga iparnya sendiri tidak dikhabarkan. Jika sakit Anwar adalah bom jangka politik maka sakitnya rezab negara kini adalah bom jangka ekonomi yang amat dahsyat lagi ngeri jika gagal ditangani. Ramai akan sakit termasuk yang kaya raya selama ini.

Mahathir sebenarnya sudah terdesak dan terpaksa berpatah kebelakang kerana paras rezab dalam negara sudah semakin teruk menjunam sehingga boleh terlucut seluar dalam yang berlogo kawalan matawang dengan penuh keaiban. Ketidak tentuan politik dan ekonomi Jepun telah mengheret matawang serantau menjadi lemah sehingga ringgit tidak kompetetif di saat kita memerlukan banyak ekspot. Tambah lagi dengan kelembapan ekonomi Amerika, pengilang dan pelabur kini sedang mengerang kesakitan.

Lebih baik Malaysia menelan pahit yang sedikit sekarang kerana kesan jangkapanjangnya jauh lebih baik daripada bahana kesengsaraan yang tiada taranya di hari kemudian. Semakin lambat Malaysia bertindak semakin besar lagi letupan yang bakal memusnahkan semua tanpa merasa kasihan. Otak yang sekerat tidak akan jalan dan mencegah lebih baik dari mengubat malangnya Mahathir seorang doktor masih tidak faham-faham. Bila sakit sudah menular ramai akan mati bergelimpangan sehingga doktor pakar pun akan angkat tangan. Bukankah Daim sudah menghilang? - Editor]Terjemahan: SPAR-04-004

Asiaweek : Kawalan Modal


Pendekatan Sekerat Takkan Mampu Selamatkan Malaysia

(FOC: Half-Measures Won't Save Malaysia)

Masanya sudah tiba untuk menggigit peluru berbisa dan menghapuskan kawalan modal


Apakah yang patut kita lakukan dengan peningkatan indeks komposit Kuala Lumpur pada hari Selasa sebanyak 26.92 mata, atau 4.6% kepada 611.42? Apakah ia bermakna detik-detik menyeronokkan kembali semula? Patutkah kita merayakannya? Saya tidak fikir begitu. Pergerakan itu ibarat reaksi sentakan lutut kepada keputusan kerajaan Malaysia yang akhirnya menghapuskan halangan terakhir kepada dana luar pasaran saham kembali ke negara asal - cukai/levi keluar 10% yang dikenakan terhadap keuntungan saham yang keluar dari negara ini dalam tempoh pelaburan selama setahun. Ini menjadikan Malaysia sama dengan negara Asia lainnya.

Pada pendapat saya, langkah ini tak lain dari pertaruhan yang terdesak untuk menyokong tiang utama kawalan modal yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Mahathir Mohamed dua setengah tahun lalu ketika beliau memecat timbalannya Anwar Ibrahim dan menutup Malaysia kepada pelabur luar. Maksud saya ialah tentang penetapan matawangnya yang mengikat ringgit pada RM3.80 bagi 1 dollar US. Dengan lenyapnya cukai atau levi keluar keuntungan, walaupun dialu-alukan, tidak bermakna yang Mahathir tiba-tiba menyukai portfolio pelabur-pelabur asing. Dia masih menyalahkan orang-orang seperti George Soros yang mendorong kejatuhan ekonomi di negaranya. Bukanlah disebabkan adanya perubahan fikiran atau polisi di Malaysia. Tetapi oleh kerana keadaan ekonomi yang sudah begitu teruk maka Mahathir terpaksa memainkan kelebihan terakhirnya.

Walaupun benar cukai levi keluar 10% itu menjauhkan ramai pelabur luar, pembatalannya tidak akan membawa mereka kembali secepat itu. Kawalan matawang mula diperkenalkan pada awal September 1998. Semenjak bulan Februari 1999 Malaysia telah mengubah-suai cukai levi beberapa kali untuk menarik pelabur luar. Malangnya, bukan sahaja mereka tidak memasuki pasaran, mereka malah menggunakan kelonggaran itu untuk keluar.

Mark Mobius, seorang pakar kemunculan pasaran untuk kumpulan Templeton dari USA, berpendapat belum masanya untuk pelabur memasuki pasaran Malaysia. "Mereka masih mempunyai masalah pengurusan korporat, ketelusan, penguasaan kroni", kata beliau yang menguruskan hampir 12 bilion dana di seluruh dunia.

Tambahan pula, dengan Mahathir yang berusia 74 tahun menghadapi ahli masyarakat Melayu yang marah di seluruh negara, Mobius percaya 'risiko politik' terhadap pelabur di Malaysia itu bertambah bukannya berkurangan. Ada banyak masalah lain lagi, Mobius menggariskan kelemahan ekonomi, pertumbuhan keuntungan korporat yang tidak memberansangkan, bahaya keruntuhan kawalan matawang dan kemungkinan penurunan nilai matawang yang menjadi bualan di seluruh negara. "Sebenarnya, sekiranya anda ingin melabur dalam pasaran yang sedia ada dan mahu membuat wang, terdapat banyak lagi pasaran yang menarik," beliau berkata. Setelah mengalami beberapa kerugian di Malaysia sebelum ini melalui pelaburan-pelaburan di dalam syarikat-syarikat yang berkait dengan politik, Mobius berkata beliau akan menunggu sehingga berlaku perubahan seperti contohnya pengurusan korporat yang lebih baik.

Penarafan Malaysia adalah lebih kurang 9% di dalam ukuran indeks Asia Morgan Stanley Capital International (MSCI), di mana institusi-institusi antarabangsa yang besar digunakan sebagai petunjuk kepada portfolio-portfolio antarabangsa mereka. Indeks MSCI akan dikemaskini semula pada minggu hadapan - buat pertama kali semenjak diumumkan bahawa indeks-indeks akan diukur mengikut kadar saham-saham diniagakan, tidak lagi mengikut besarnya dana pasaran - dan kebanyakan penganalisa memberitahu ini akan menyebabkan Malaysia mengalami penurunan kepada tidak lebih dari 4%. Negeri-negeri yang akan mendapat faedah dari langkah ini ialah negeri-negeri Timurlaut Asia dan India. Satu lagi alasan buat pelabur-pelabur asing untuk tidak melabur di Malaysia.

Namun, seperti yang telah saya katakan, alasan mengapa Mahathir menghapuskan cukai levi 10% bukanlah untuk menarik kembali orang-orang seperti Mobius untuk menjadi pemegang saham minoriti di dalam firma-firma yang bermasalah tetapi mempunyai kaitan politik seperti Renong, UEM dan TRI. Tujuannya adalah untuk mempertahankan kawalan ringgit kepada matawang dollar. Penurunan nilai matawang Yen dan lain-lain matawang di dunia dalam bulan-bulan kebelakangan ini telah menjadikan Malaysia semakin tidak dapat bersaing disebabkan oleh kadar ringgit yang terlebih nilai. Selain dari itu, simpanan pertukaran asing Malaysia, yang menyokong kawalan matawang, telah menurun - daripada $34 bilion pada bulan Julai tahun lalu kepada hanya sekitar $26 bilion buat masa ini.

Hampir satu bilion dollar di dalam bentuk pelaburan-pelaburan portfolio asing yang telah mengalir keluar dari negara ini sejak empat bulan lalu. Sesetengah penganalisa berpendapat bahawa seandainya Yen terus lemah dan ekonomi US bergelut untuk beberapa bulan lagi, simpanan Malaysia mungkin jatuh kepada hanya $21 bilion pada penghujung tahun ini. Pada tahap itu, sesuatu perlu dikorbankan. Mungkin juga ringgit. Analisa-analisa matawang Asia di Singapura percaya bahawa penurunan nilai di antara 15% dan 20% akan terjadi.

Malaysia tidak memerlukan langkah-langkah separuh berkesan seperti pemansuhan cukai levi keluar. Ia perlu menghapuskan terus kawalan modal dan membiarkan ringgit diapungkan semula di pasaran. Mungkin akan timbul kesengsaraan jangka pendek, tetapi faedah-faedah jangka panjang akan mengatasi segala-galanya, dengan halangan dibuka semula kepada pelaburan-pelaburan terus asing di dalam industri-industri dan perkhidmatan-perkhidmatan yang mempunyai lebih nilai. Mahathir mungkin kehilangan beberapa keuntungan politik, tetapi negaranya akan mendapat lebih banyak kebaikan. Semasa mula-mula berkuasa dahulu, beliau dikenali sebagai seorang yang pragmatik dan berwawasan. Apa yang perlu ditunjukkan kepada dunia luar sekarang adalah bahawa beliau masih tidak kehilangan kemahiran tersebut.


-Assif Shameen-

Terjemahan: SPAR-04-004
**

Artikel Asal :

http://www.asiaweek.com/asiaweek/daily/foc/0,8773,108619,00.html


Asiaweek
4th May, 2001

FOC: Half-Measures Won't Save Malaysia

It's time to bite the bullet and abolish capital controls

By ASSIF SHAMEEN

What are we supposed to make of the fact that the Kuala Lumpur Composite Index on Wednesday moved up 26.92 points, or 4.6%, to 611.42? Does it mean the good times are coming back? Should we be popping the bubbly? I don't think so. The move was a knee-jerk reaction to the decision by the Malaysian government to finally dismantle the last barrier to the repatriation of stock market funds - the 10% exit levy on stock profits that are moved out within one year of investment. That brings Malaysia in line with rest of Asia.

In my view, the move is no more than a desperate bid to shore up a key pillar of capital controls that Prime Minister Mahathir Mohamad introduced two and half years ago when he fired his deputy Anwar Ibrahim and closed much of Malaysia for overseas investors. I am talking about the currency peg, which anchors the ringgit at 3.80 to the U.S. dollar. The disappearance of the exit levy, as welcome as it is, does not mean that Mahathir has suddenly grown fond of foreign portfolio investors. He still blames the likes of George Soros for precipitating his country's economic slump. It's not that there has been a sudden change of heart or change of policies in Malaysia. It's just that things are so bad on the economic front that Mahathir has been forced to play his last card.

While its true the 10% levy has kept many foreign portfolio investors away, its removal won't bring them rushing back anytime soon. Capital controls were first imposed in early September 1998. Since February 1999, Malaysia has fine-tuned the levies several times to attract foreign investors. But, instead of coming in, they have using the relaxations to bolt out of the market.

Mark Mobius, the emerging-markets guru for the Templeton group of the U.S., seems to think it's still not time for investors to dip their toes into Malaysia. "They still have a problem with corporate governance, transparency, crony capitalism," says the man who manages nearly $12 billion in funds globally. Moreover, with 74-year-old Mahathir facing angry members of the Malay community around the country, Mobius believes "political risks" for investors in Malaysia are growing not receding. There is more. Mobius outlines a weakening economy, lackluster corporate profit growth, the danger of the ringgit peg collapsing and an ensuing huge devaluation hanging over the country. "Really, if you want to invest in emerging markets and want to make money, there are other more attractive markets around," he says. Having been burnt in Malaysia several times before through his investments in politically connected companies, Mobius says he'll be sitting on the sidelines until he sees changes such as improved corporate governance.

Malaysia has a weighting of about 9% in the Morgan Stanley Capital International (MSCI) Asian benchmark index, which large international institutions use as a guide for their international portfolios. The MSCI will next week re-calibrate its index - the first time since it announced that indices will be weighted according to tradability of shares rather market capitalization - and most analysts say it could bring Malaysia down to no more than 4%. The beneficiaries will be Northeast Asia and India. One more reason for foreigners not to invest in Malaysia.

But, as I said, the reason Mahathir abolished the 10% levy wasn't to get people like Mobius back in as minority shareholders in troubled but politically connected firms such as Renong, UEM, and TRI. The aim is to defend the ringgit peg to the dollar. The softening of the yen and other regional currencies in recent months is making Malaysia increasingly uncompetitive because of the overvalued ringgit rate. Moreover, Malaysia's foreign exchange reserves, which back the peg, have been falling - from $34 billion last July to just over $26 billion currently. Nearly a billion dollars worth of foreign portfolio investments have flowed out of the country in the past four months. Some analysts argue that if the yen remains weak and the U.S. economy struggles for another few months, Malaysian reserves could drop to just $21 billion by year-end. At that level, something would have to give. It could be the ringgit. Asian currency analysts in Singapore believe that a devaluation of between 15% and 20% is likely.

Malaysia doesn't need half-measures such as the abolition of the exit levy. It needs to get rid of capital controls completely and let the ringgit float again. There might be short-term pain, but the long-term benefits would outweigh everything, with the floodgates reopened for foreign direct investments in higher value-added industries and services. Mahathir may lose a few political points, but his country will reap huge gains. When he first came to power, he was known as a pragmatist and a visionary. What he needs to show the world now is that he has not lost that skill.