Laman Webantu   KM2A1: 4552 File Size: 15.2 Kb *TAG SP 131: Para Isteri Tahanan Mengutuk ISA
By Anil Netto

26/5/2001 10:10 am Sat

TAG 131

[Apabila seorang isteri, yang juga seorang ibu bangun menyanggah kerajaan secara terbuka itu jangan dipandang ringan kerana kesannya amat mendalam. Sebab itulah isteri Gobalakrishnan dan Ezam cuba ditekan agar berdiam atau sedikit berlembut menyerang kerajaan. Impak dari kelantangan mereka terlalu dahsyat dan mampu menggoncangkan kubu kuat Umno kerana wanita Umno sendiri adalah ibu dan isteri juga. Ini akan mencetuskan kebangkitan kaum hawa di negara Malaysia yang tentunya amat dibimbangi oleh Mahathir yang baru melancarkan bahtera puteri Umno. Tampak satu perbedaan yang ketara siapa yang serius berjuang dan siapa yang seperti bermain atau bersuka-suka sahaja.

Dengan penangkapan ISA Mahathir sebenarnya telah melepaskan beberapa peluru yang maut lagi berbahaya yang akan semakin menggugat lagi kariernya dan memudarkan lagi masa depan Umno. Tuhan mencipta Fatimah, Khatijah, Siti Hajar dan Zainab bukan untuk sia-sia tetapi untuk mengajar manusia peranan wanita pelbagai usia. Dengan menjejakki langkah mereka kita akan semakin membebaskan negara kita dari dijajah oleh diktator yang sudah tidak mengenal erti peri manusia. Kasih sayang dalam satu keluarga jangan diusik kerana cinta itu terlalu agung sehingga sanggup menempuh risiko dan tergadai nyawa.
- Editor
]


Terjemahan SPAR-03-008


Artikel asal ada di Malaysiakini Jumaat 25 Mei.


Para Isteri Tahanan Mengutuk ISA

(Wives Speak Out Against ISA)

Anil Netto

Hanya baru tiga bulan Vasanthi Ramalingam, membuka kedai kek dan roti di Pulau Pinang. Namun, keceriaan daripada kesibukan perniagaan yang baru itu telah terhalang, tidak semena-mena. 'Saya tidak pernah mempunyai sebarang minat dengan politik, tetapi sekarang ini saya amat faham apa yang diperjuangkan oleh suami saya,' kata beliau.

Suami beliau, N. Gobalakrishnan, adalah seorang ketua pemuda Keadilan yang tergolong antara sepuluh orang aktivis yang ditahan oleh kerajaan pada April lalu di bawah bidang kuasa ISA (Akta Keselamatan Dalam Negara), tentunya dengan tujuan menghalang mereka meneruskan himpunan rakyat menyanggah kerajaan

Lebih 40 hari sudah pun berlalu sejak penangkapan suaminya itu. Vasanthi yang membuat kerja-kerja memasak dan membakar roti dan kek jualannya sendiri, masih tidak diberi peluang menziarahi suami yang dikasihi.

'Pada hari dia ditahan dulu, dia ada menelefon saya daripada Kuala Langkawi, sebanyak tujuh kali,' demikian Vasanthi mengimbau masa silam. 'Pada kali terakhir panggilannya, dia ada berpesan kepada saya: 'jaga anak-anak baik-baik dan teruskan usaha kamu itu.' Saya sedar mereka sudah memerangkap suami saya.'

ISA ialah undang-undang ciptaan penjajah dulu dan digunakan kini untuk memberi kemudahan penangkapan ke atas manusia tanpa sebarang tuduhan. Tindakan begini bukannya satu tindakan yang baru. Namun, apa yang menyerlahkan kini ialah nekad Vasanthi dan para isteri mangsa tahanan yang lain yang sanggup bersuara lantang menyanggah penahanan suami mereka dan enggan berdiam diri menerima segala keazaban yang turut mereka tanggungi itu sebagai satu bentuk penantian agar suami mereka dibebaskan.

Sebaliknya beberapa para isteri dan keluarga mereka yang ditahan itu telah melancarkan beberapa kecaman yang lantang terhadap ISA di beberapa perhimpunan ceramah terbuka secara meluas di seluruh negara.

Selain bekerja di kedainya dan menjaga tiga orang anak-anak mereka yang berusia 8, 13 dan 16 tahun; Vasanthi menghabiskan waktu petang memberi ceramah di hadapan himpunan manusia yang tenang dan senyap sunyi meneliti suaranya. Dia memberitahu mereka betapa azabnya hidup tanpa ketentuan kerana tidak mengetahui apa yang sedang menghalang suaminya daripada dibebaskan.

'Pernah berlaku, sekumpulan anggota polis mengawasi perhimpunan kami,' katanya. 'Apabila saya naik ke pentas saya mengucapkan terima kasih kepada anggota polis yang menentukan keselamatan diri saya.'

'Kemudian saya menambah. 'Saya harap anda akan faham keazaban dan kecurigaan yang ditanggung oleh seorang isteri apabila suaminya ditahan dengan penuh kezaliman di bawah ISA.' Mereka pun beredar daripada tempat kami selepas itu.'

'Ada kalanya saya dapat melihat anggota polis memantau kedai saya dari luar, namun saya teruskan kerja-kerja saya,' kata Vasanthi lagi yang terlalu marah apabila dia dihalang menemui Gobalakrishnan sejak penangkapannya sehinggakan dia berbalah dan bertukar-tukar seranah dengan pihak polis.

Tujuh daripada mereka yang ditahan telah pun diziarahi oleh keluarga mereka.

'Gobalakrishnan memang nekad,' kata Vasanthi sambil memaparkan kilauan di matanya seolah-olah dia bangga dengan perjuangan suaminya. 'Dia tidak akan mudah mengalah. Dia lebih rela mati daripada melepaskan asas perjuangannya.'

'Melemahkan Semangat'

Parti Keadilan merupakan sebuah parti politik yang wujud selepas tertangkapnya mantan timbalan perdana menteri Anwar Ibrahim, yang kini dipenjarakan selama 15 tahun berdasarkan tuduhan (palsu) korupsi dan tingkahlaku sumbang. Semua tuduhan itu mengikut Anwar sengaja diada-adakan.

Di bawah bidang kuasa ISA pihak berkuasa mempunyai kuasa mengenakan penahanan selama dua tahun yang boleh diperbaharui setiap kali berakhir tempoh sesuatu penahanan itu, selepas berakhirnya tempoh soal-siasat selama 60 hari ataupun membebaskan sahaja orang yang ditangkap itu.

Para pengkritik dan juga bekas tahanan telah menyatakan betapa tempoh tahanan 60 hari itu digunakan selalunya untuk memutarkan minda dan mendapatkan pengakuan daripada tahanan.

Mengikut Vasanthi, ada satu agenda yang serupa bunyinya yang diserahkan kepada isteri-isteri para tahanan setiap kali mereka menziarahi orang kesayangan mereka . Mereka diberitahu agar tidak mengambil tindakan mahkamah mendapatkan kebebasan suami mereka dan bersikap 'berlemah lembut' ketika berucap di perhimpunan politik.

Itu semua tidak dapat menghalang Vasanthi dan isteri-isteri yang senasib dengannya seperti Bahirah Tajul Aris, isteri kepada Ezam Mohammad Nor, ketua pemuda Keadilan untuk bersuara lantang.

Walaupun terdapat masalah perundangan, Bahirah sudah bernekad untuk meneruskan perjuangan suaminya untuk menuntut kebebasan beliau.

'Bagaimanakah kerajaan Malaysia sanggup mendabik dada mengatakan inilah negara yang mengamalkan demokrasi sedangkan ia sanggup menggunakan ISA untuk membisukan para pembangkang?' Demikian tulisan Bahirah yang terbaru dan sungguh berbisa ketika memberikan pengalamannya selepas suami tersayang ditangkap.

'Bagaimanakah polis boleh mengatakan mereka tidak berkecuali sedangkan mereka merelakan diri menjadi khadam politik untuk menyelamatkan orang tertentu yang terlalu rakuskan kuasa?'

Pada 19 Mei yang lalu, ada satu perhimpunan rakyat di Pulau Pinang menentang ISA dan ada seorang pemerhati yang telah berkata: 'Mereka telah menahan pemimpin pemuda itu semua tanpa menyedari mereka sudah merelakan kemunculan kuasa wanita terhadap ISA.'

Malahan, apa yang membezakan sanggahan ISA yang terkini daripada kesan penangkapan orang tahanan di masa lalu ialah pembabitan kaum wanita secara menyerlah mencetuskan kesedaran rakyat marhaen terhadap perlunya ISA itu dihapuskan.

Di waktu yang sama, SUHAKAM yang direstui penubuhannya oleh kerajaan, dan mempunyai kuasa untuk menziarahi para tahanan itu masih lagi tidak mampu melawat mereka, setakat ini.

Polis telah menyatakan betapa lawatan itu boleh dibenarkan tidak lama lagi, dan mencetuskan cemuhan beberapa kumpulan hak asasi manusia, apa sebenarnya takrifan 'masa yang sesuai' itu.

Setelah didesak bertubi kali oleh kumpulan hak asasi manusia, 11 pesuruhjaya Suhakam telah bertemu pegawai tinggi polis Khamis lalu dalam satu usaha untuk bersua muka dengan para tahanan. Walaupun polis menyatakan kesediaan mengizinkan perkara itu, belum ada lagi tarikh tertentu untuk mengisi agenda itu.

Setiap ahli keluarga mereka yang ditahan sedang menanggung keazaban penahanan yang zalim itu, laksana satu penantian yang tidak keruan. 'Anak perempuan saya, Tihani dan anak lelaki saya Hasif, kerap bertanyakan kalau-kalau pihak polis telah menyiksa bapa mereka,' kata Bahirah.

Anak-anak Vasanthi telah menulis surat kepada bapa mereka. Salah seorang daripada mereka telah melakarkan rupa Perdana Menteri Mahathir yang mengangkat bahunya sambil berkata: 'Saya tidak tahu-menahu akan perkara itu.'

Vasanthi sendiri pun masih tidak tahu apakah pihak polis ada menyerahkan segala surat itu.
ANIL NETTO ialah seorang penulis bebas. Artikel di atas telah disiapkannya untuk Inter Press Service (IPS)

Terjemahan SPAR-03-008

Rencana Asal:

http://www.malaysiakini.com/News/
2001/05/2001052502.php3

Friday May 25

Wives speak out against ISA

Anil Netto

11:26am, Fri: news feature Bubbly Vasanthi Ramalingam, seated on a stool in the new bakery she set up three months ago in Penang, a northern Malaysian city, was in defiant mood. "I was never interested in politics, but now I understand what my husband was struggling for," she says.

Her husband, N Gobalakrishnan, a youth leader in the opposition National Justice Party (Keadilan), was among 10 activists detained by the Malaysian government in April under the Internal Security Act (ISA), ostensibly to stop them from holding protests.

It has been more than 40 days since his arrest and Vasanthi, who bakes the pastries and cakes herself, has not yet been allowed to see her husband.

"On the day of his detention, he phoned me seven times from Pulau Langkawi," recalls Vasanthi. "During the last phone call, he told me, 'Take care of the children and carry on with what you are doing.' I knew they had got him then."

The use of the ISA, a colonial-era law which allows the arrest and detention of people without charges, is not new in Malaysia. But what makes Vasanthi and the wives of the other detainees stand out is their refusal to sit back and accept their fate in the hope their reticence will hasten their husbands' release.

Instead, some of the wives and families of those detained have launched stinging verbal broadsides against the ISA crackdown at public gatherings during a nationwide anti-ISA roadshow.

Angry exchanges

Apart from working at the bakery and looking after three children aged 8, 13 and 16, Vasanthi fills her evenings telling hushed crowds at such gatherings what it is like living in uncertainty, not knowing when her husband will be released.

"Once there was a group of policemen watching the gathering," she recounts. "When I got on stage, I thanked the policemen for being so concerned about our security."

"Then I added, 'I also hope you will understand the suffering and uncertainty a wife goes through when her husband is cruelly detained under the ISA.' They left the scene soon after that."

"Sometimes, I notice police personnel watching the bakery from outside, but I just carry on with my work," says Vasanthi, who fumes when she describes how she has been denied access to Gobalakrishnan since his arrest and her angry exchanges with frontline police staff.

Seven of the 10 detainees have already been visited by their families.

"Gobalakrishnan is very stubborn," she says with a glint of pride in her eyes. "He will not give in to them. He would rather die than give up what he believes."

'Turn over'

The Keadilan party is an opposition party that grew after the arrest and detention of former deputy premier Anwar Ibrahim, who is now serving a 15-year jail sentence for corruption and s###my, charges that he says are politically motivated.

Under the ISA, authorities have the power to impose renewable two-year detention orders after the initial 60-day interrogation period or to release the detainees.

Critics and former detainees say the initial 60-day period is often used to 'turn over' detainees and secure a confession.

According to Vasanthi, a common theme among the spouses who have visited their detained loved ones is they were told not to file court proceedings seeking their husbands' release and to 'slow down' on speeches at political gatherings.

But that hasn't stopped Vasanthi and the other wives - such as Bahirah Tajul Aris, wife of Mohamad Ezam Mohammad Nor, Keadilan's youth head - from speaking out.

Despite legal setbacks, Bahirah has vowed not to give up the struggle to obtain her husband's freedom.

"How can the government claim that this is a democratic country when it must resort to the ISA to silence its opponents?" Bahirah wrote recently in a stinging article narrating her experience following Ezam's arrest.

"How can the police claim to be politically neutral when they allow themselves to be used as a political tool to safeguard certain individuals who want to cling onto power?"

No date fixed

At an open-air anti-ISA gathering in the northern city of Penang on May 19, one speaker observed: "They may have detained these youth leaders but little did they realise they would be unleashing the fury of women power against the ISA."

Indeed, what makes the present ISA protests different from the backlash following previous crackdowns is that women have played a key role in raising awareness of the need to repeal the law.

Meanwhile, the government-appointed Human Rights Commission of Malaysia (Suhakam), which is constitutionally empowered to visit places of detention, has been unable to visit the detainees so far.

The police have said they will be allowed to do so at an 'appropriate' time, sparking fresh criticism from rights groups about what would constitute an 'appropriate' time.

Under pressure from rights groups, 11 Suhakam commissioners met top police officials last Thursday in an attempt to gain access to the detainees.

But though police have said that the commissioners will eventually be allowed to see the detainees, no date has been fixed.

Sketch of PM

For each detainee's family, each day's delay can seem like an eternity. "My daughter, Tihani and my son, Hasif, have repeatedly asked me whether the police have beaten their father," said Bahirah.

Vasanthi's children have written letters to their father. One of them sketched a picture of Prime Minister Dr Mahathir Mohamad shrugging his shoulders with the caption: 'I don't know anything about it.'

Vasanthi herself is not sure if her letters have been delivered.
ANIL NETTO is a freelance writer based in Penang. The above article was originally written for the Inter-Press Service (IPS).