Laman Webantu   KM2A1: 4888 File Size: 17.1 Kb *TAG SP 189: Kemenangan Yang Diselubungi [ATimes]
By Anil Netto

4/7/2001 9:57 pm Wed


[Tindakkan Ling ternyata tidak disenangi oleh ahli MCA namun dia menang juga dengan undi yang tipis sekali yang tentunya menggambarkan dia sudah semakin dibenci oleh ahli parti. Apa tidaknya dia membeli dahulu dan bertanya kemudian serta tidak mengendahkan pandangan masyarakat Cina yang kununnya ingin dibelanya. Sebaliknya dia menuruti pandangan Mahathir seorang pula sedangkan Umno dengan rekod buruknya telah menyebabkan akhbar melayu hari ini menjadi meloya dan Said Zahari tersiksa dalam penjara bertahun-tahun lamanya. Akibatnya orang melayu menjadi buta dan tertipu sepanjang masa sehingga sukar diubati sampai sekarang walaupun banyak isu yang mahal-mahal telah dihadiahkan kepada mereka.

Jika MCA dan UMNO betul-betul jujur dan amanah ia tidak akan mencengkam akhbar. Rakyat sudah cukup pintar untuk menilai siapa yang palsu dan siapa yang benar. Lagipun akta yang ada sudah lebih dari cukup untuk menggerunkan sesiapa yang ingin merosakkan keharmonian kaum di negara ini. Hanya orang yang bersalah sahaja gentar dengan akhbar. Banyak negara maju aman damai dengan membebaskan akhbar - kenapa 'wira dunia ketiga' merasa gementar?
- Editor
]


Terjemahan : SPAR-09-013


Kemenangan Yang Diselubungi

(A victory fraught with danger)

Oleh: Anil Netto

PULAU PINANG - Sementara polis pencegah rusuhan mengawal para pembantah yang marah di luar, para perwakilan ke Perhimpunan Agung Khas parti kedua terbesar di dalam barisan pemerintah Malaysia pada hari Ahad mengundi dengan majoriti tipis untuk mengambilalih dua akhbar harian berbahasa Cina yang agak bebas.

Keputusannya : 1,176 - 1,019, di mana sebanyak 157 undi majoriti yang memihak kepada langkah MCA untuk mengambilalih Nanyang Press Holdings, manakala sembilan yang lain mengambil pendirian berkecuali.

Keputusan tersebut merupakan satu kemenangan yang tidak bererti kepada Presiden MCA Ling Liong Sik, yang telah mempertaruhkan secara peribadi akan kredibilitinya dalam mempertahankan pengambilalihan dua akhbar, Nanyang Siang Pau dan China Press. Dengan 46 peratus dari partinya menentang urusniaga tersebut dan kegemparan di dalam masyarakat Cina Malaysia dengan pengambilalihan itu, harga kemenangan yang perlu dibayar sudah tentu tinggi sekali untuk suatu jangka masa yang panjang.

Sudah pasti, majoriti yang tipis itu telah memberikan satu kelegaan buat Ling. Seandainya para perwakilan mengundi untuk menolak pengambilalihan itu kepimpinan Ling di dalam MCA pasti tergugat serta-merta dan parti tersebut akan menjadi kelam-kabut.

Namun kegembiraan Ling hanya seketika. Sebaik sahaja beliau melangkah keluar dari dewan, kumpulan yang membantah pengambilalihan seramai 300 orang telah menjerit ke arahnya dengan perkataan 'kepala masam' (rotten fish-head) - sementara melaungkan 'Bravo' pula kepada timbalannya, Lim Ah Lek, yang menentang pengambilalihan itu. Para pembantah tersebut merupakan sebahagian dari kumpulan besar yang menentang pengambilalihan itu yang terdiri dari ratusan kumpulan Cina dan persatuan, termasuk tokoh-tokoh utama di kalangan masyarakat perniagaan Cina Malaysia, yang merupakan penyokong tradisi MCA.

Kemarahan masyarakat terbabit terhadap pengambilalihan itu telah membahagikan parti kepada dua dan boleh mengancam perpaduan di dalam barisan kerajaan campuran BN yang diterajui oleh Perdana Menteri Mahathir Mohamad.

'Sekiranya kemenangan dari segi teknikal itu menandakan bermulanya perpecahan rasmi bagi parti komponen kedua terbesar di dalam Barisan Nasional itu, ini bermakna kemenangan tersebut tidak berbaloi sama sekali,' satu komen memberi amaran di dalam akhbar News Straits Time yang menyokong kerajaan.

Sebenarnya masalah perpecahan telahpun melanda MCA sejak sebelum rancangan pengambilalihan ini lagi. Namun rasa marah dan sakit hati yang menyelubungi rancangan pengambilalihan ini pasti menjarakkan lagi garisan pemisah tersebut dan mencetuskan lebih banyak perbalahan dan mungkin juga membangkitkan cabaran yang lebih sengit terhadap kepimpinan parti. Itu akan menimbulkan masalah kepada Mahahthir, yang telah memegang tampuk pemerintahan sejak 20 tahun yang lalu dan dengan masalah yang ada pada dirinya sendiri, pada pilihanraya umum akan datang yang dijadualkan pada tahun 2004.

Dengan sokongan MCA, gabungan beberapa parti yang diketuai oleh Umno Mahathir telah memerintah Malaysia semenjak merdeka lagi. Tetapi dalam pilihanraya umum 1999, Umno telah kehilangan sokongan orang-orang Melayu kepada pihak pembangkang berikutan pemecatan Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim. Parti campuran tersebut, walau bagaimanapun, berjaya mengekalkan kekuasaan melalui sokongan padu kaum bukan Melayu dengan 56 peratus undi popular.

Namun dalam satu pilihanraya kecil November tahun lalu, Barisan Nasional mengalami kekalahan mengejut di Lunas, satu kerusi yang secara tradisinya selamat buat BN di bahagian utara Kedah, yang merupakan negeri kelahiran Mahathir sendiri. Para penganalisa menyalahkan kekalahan itu pada undi kaum Cina yang diberikan kepada pihak pembangkang akibat dari ketidakpuasan hati kaum Cina dengan pendidikan Cina dan kemarahan kerajaan terhadap sekumpulan persatuan-persatuan Cina yang membuat rayuan bagi mendapatkan lebih hak-hak awam dan politik.

Akhbar Cina secara tradisinya menyediakan ruang untuk pandangan-pandangan yang meluas tentang politik, pendidikan dan kebudayaan. Liputannya yang agak bebas berbanding dengan akhbar-akhbar berbahasa Melayu dan Inggeris kadangkala mengundang surat-surat amaran dari Kementerian Dalam Negeri.

Amaran-amaran ini tidak boleh diambil mudah. Menteri Dalam Negeri mempunyai kuasa untuk menarik semula lesen penerbitan pada bila-bila masa sahaja dan keputusannya itu tidak boleh dicabar di mahkamah. Di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan Malaysia yang melemaskan itu, syarikat penerbitan perlu memohon kepada Kementerian Dalam Negeri pada setiap tahun untuk satu permit penerbitan baru bagi setiap tempoh penghasilan mereka. Ia merupakan satu sistem yang menggalakkan penapisan sendiri dan amaran di kalangan penyunting-penyunting berita di kebanyakan akhbar harian dan menjadikannya sukar bagi syarikat-syarikat penerbitan yang bebas untuk terus bernyawa.

Namun biarpun dengan surat-surat amaran, akhbar-akhbar Cina yang agak bebas itu berjaya juga menyiarkan laporan-laporan yang berani meliputi pandangan-pandangan parti pemerintah, parti pembangkang dan komuniti secara amnya.

Tetapi keadaan seperti itu mungkin tiada lagi. Sekalipun Mahathir menafikan yang beliaulah orangnya yang berada di belakang rancangan pengambilalihan itu manakala Ling memberikan keyakinan bahawa kebebasan kerja-kerja penyuntingan akan dikekalkan, namun nadanya pasti akan dilembutkan. Malahan, dengan pengambilalihan kedua-dua akhbar tersebut, hampir kesemua akhbar-akhbar utama di Malaysia akan dikawal oleh parti-parti yang berkait rapat dengan pemerintah.

Dari segi sejarah, akhbar Cina telah dilihat sebagai satu simbol kebudayaan masyarakat dan ramai rakyat Cina Malaysia tidak akan menyambut baik pengambilalihan itu.

Tidak kurang juga rakyat Malaysia yang akan melihat urusan tersebut sebagai satu usaha untuk meraih sokongan buat MCA dan, lebih dari itu, kerajaan campuran BN. Akhbar harian Inggeris yang terkemuka, The Star, dimiliki oleh sayap pelaburan MCA, Huaran Holdings, diterima umum sebagai satu tabloid yang pro-MCA dan pro-golongan yang berkuasa, dan hakmiliknya itu digambarkan di dalam pendirian lidah pengarangnya.

Kerajaan campuran BN kini terpaksa berhadapan dengan kemungkinan tindak balas ganas dari masyarakat Cina Malaysia. Ini mungkin berlaku dalam bentuk peralihan sokongan kepada parti berbilang kaum tetapi berteraskan Cina iaitu DAP atau parti berbilang kaum Anwar yang berteraskan Melayu iaitu Keadilan. Kedua-duanya merupakan komponen Barisan Alternatif pembangkang.

Walaupun parti MCA berjanji bahawa tidak akan berlaku sebarang campurtangan di dalam kerja-kerja penyuntingan, sejauh mana hujah-hujah itu dapat meyakinkan akan, sehingga ke satu peringkat, digambarkan dalam pilihan raya umum akan datang yang dijadualkan pada tahun 2004,' New Straits Times berkata. Kerajaan campuran BN, katanya, 'tidak lagi mampu untuk menerima peralihan undi dari orang-orang Cina dan kekalahannya di dalam pilihanraya kecil Lunas perlu dilihat sebagai satu amaran.'

Bahaya lebih besar yang menanti adalah kemungkinan berlakunya pemboikotan besar-besaran terhadap kedua-dua akhbar tersebut oleh kumpulan-kumpulan anti-pengambilalihan. Satu masa dahulu, dua akhbar Cina terpaksa gulung tikar selepas mereka diambilalih oleh firma-firma yang mempunyai kaitan dengan kerajaan campuran BN. Sekiranya pemboikotan ini berkesan, kedua-dua akhbar yang telah diperolehi itu boleh mengalami kerugian yang akan menjatuhkan nilai pelaburan MCA di dalam kedua-dua akhbar tersebut dan kehilangan liquiditi (keadaan di mana tabungan boleh dibuat dengan menjual asset-aset yang ada) yang diperlukan bagi membayar semula pinjaman besar yang bernilai 230 juta ringgit yang digunakan bagi membiayai pengambilalihan tersebut.

Sementara Ling dan rakan-rakan sejawatnya meletakkan harapan agar pengambilalihan itu akan dapat menghasilkan kumpulan akhbar Cina yang terbesar di Malaysia dan mungkin juga dapat mempertingkatkan prospek politik mereka, ramai aktivis yang berharap agar pada satu hari nanti mereka yang menyokong pemgambilalihan itu akan menyesal kerana pernah terfikir untuk menyokong skim yang seumpama itu.

Terjemahan : SPAR-09-013
Asal:

http://www.atimes.com/se-asia/CF26Ae03.html

DIRE STRAITS

A victory fraught with danger

By Anil Netto

PENANG - As riot police kept angry protesters in check outside, delegates to an extraordinary general assembly of the second largest party in Malaysia's ruling coalition on Sunday voted by a slim majority to take over two relatively independent Chinese-language dailies.

The verdict: 1,176-1,019, a 157-vote majority in favor of the Malaysian Chinese Association's (MCA) takeover of Nanyang Press Holdings, with nine abstentions.

The result is a hollow win for MCA president Ling Liong Sik, who has personally staked his credibility in backing the takeover of the two papers, Nanyang Siang Pau and China Press. With 46 percent of his party opposing the deal and uproar in the Chinese Malaysian community at the takeover, the cost of victory could prove high in the long term.

For sure, the wafer-thin majority has provided some respite for Ling. If delegates had voted against the takeover, Ling's leadership of the MCA could have been immediately thrown into jeopardy and the party would have been in turmoil.

But the euphoria for Ling was short-lived. As he walked out of the hall, a crowd of some 300 anti-takeover protesters yelled "rotten fish-head" - while shouts of "Bravo" greeted his deputy, Lim Ah Lek, who had opposed the takeover. The protesters were part of a groundswell of opposition to the takeover by hundreds of Chinese groups and associations, including key figures among the Chinese Malaysian business community, the MCA's traditional backers.

The community's anger at the takeover has split the party right down the middle and could jeopardize the cohesion within the ranks of the ruling Barisan Nasional (National Front) coalition of Prime Minister Mahathir Mohamad.

"If the technical victory marks the beginning of the official split in the second-largest component party in Barisan Nasional, the victory is merely Pyrrhic," warned the pro-government New Straits Times in a commentary.

The MCA was ridden with factionalism even before the takeover. But the acrimony surrounding the takeover will likely deepen fault lines and trigger even more infighting and possibly even a bitter leadership challenge. That could spell trouble for Mahathir, in power for the past 20 years and with problems of his own, in the next general election due by 2004.

With MCA support, the multi-party coalition headed by Mahathir's United Malays National Organization (Umno) has ruled Malaysia since independence. But in the 1999 general election, Umno suffered an erosion of ethnic Malay support following the sacking of deputy premier Anwar Ibrahim. The coalition, however, coasted home on the back of non-Malay support with 56 percent of the popular vote.

But in a key by-election in last November, the Barisan Nasional suffered a shock loss in Lunas, a traditional safe seat in northern Kedah, Mahathir's home state. Analysts blamed the defeat on the swing in ethnic Chinese votes to the opposition following grievances over Chinese education and the premier's outburst against a grouping of Chinese associations appealing for greater civil and political rights.

The Chinese press has traditionally provided space for a wide range of views on politics, education, and culture. Its relative independence compared with the Malay and English-language press has occasionally resulted in warning letters from the home ministry.

These warning letters cannot be taken lightly. The home minister has the power to revoke publishing licenses at any time and his decision cannot be challenged in court. Under Malaysia's suffocating Printing Presses and Publications Act, publishers also have to apply to the home ministry every year for a fresh publishing permit for each periodical they produce. It is a system that encourages self-censorship and caution among editors of most dailies and makes it difficult for independent publishers to thrive.

But despite the warning letters, the comparatively independent Chinese press somehow managed to get away with bolder reporting that covered views from the ruling coalition, the opposition and community in general.

No longer. Despite Mahathir's denial that he is behind the takeover and Ling's assurance that the editorial independence of the two papers, which have a combined circulation of 400,000, will be preserved, they are sure to be toned down. Indeed, with the takeover of the two papers, nearly all the mainstream media in Malaysia will be controlled by parties friendly to the ruling coalition.

Historically, the Chinese media has been seen as a cultural icon of the community and many Chinese Malaysians will not take kindly to the takeover.

Enough Malaysians will see the deal as one that is aimed at boosting support for the MCA and, by extension, the ruling coalition. Top-selling English daily, The Star, owned by the MCA's investment arm, Huaren Holdings, is widely seen as a pro-MCA and pro-establishment tabloid, and its ownership is reflected in its editorial stance.

The ruling coalition will now have to contend with a possible backlash from the Chinese Malaysian community. This may take the form of a swing in support towards the multi-ethnic but Chinese-based Democratic Action Party or Anwar's multi-ethnic, Malay-based Keadilan (National Justice Party), both members of the opposition Barisan Alternatif (Alternative Front).

"While the party [MCA] can promise that there will be no editorial interference, how convincing is the argument being put across will, to a certain extent, be reflected in the next general election, scheduled in 2004," said the New Straits Times. The ruling coalition, it said, "can ill-afford a vote swing from the Chinese and its defeat in the Lunas by-election should serve as a warning".

A more immediate danger is the threat of a public boycott of the two newspapers by anti-takeover groups. In the past, two Chinese papers were forced to fold after they were taken over by firms linked to the ruling coalition. If the boycott is effective, the two acquired newspapers could chalk up losses that could devalue the MCA's investment in the two papers and dry up liquidity needed to repay the huge 230 million ringgit (US$60 million) loan raised to finance the takeover.

While Ling and his colleagues are hoping the takeover will result in the largest Chinese media stable in Malaysia and perhaps enhance their political prospects, many activists are hoping that those who backed the takeover will live to regret the day they thought of this scheme.