Laman Webantu   KM2A1: 4926 File Size: 15.5 Kb *TAG SP 199: Dua Tahanan Dalam Masa Tiga Tahun
By Noor Farahin Ahmat

10/7/2001 10:54 am Tue

[Mahathir sebenarnya telah memalukan Umno kerana menangkap pemimpin muda yang bersinar seperti Lokman Noor Adam tanpa apa-apa bukti dan tanpa dibicarakan. Tidak pernah ujud satu ceramah pun oleh Lokman yang menggugat keselamatan negara. Sebaliknya Lokman mendedahkan siapa yang menggugat demokrasi dan kekayaan negara. Kalaulah itupun salah di sisi undang-undang mengapa tidak didakwa ke mahkamah sahaja.

Alangkah malunya seorang wira dunia ketiga menggunakan ISA untuk memenjarakan pemimpin pembangkang dan kini pelajar yang muda-muda belaka. Itu petanda dia sudah tidak mampu berdepan secara anak-jantan lagi walaupun dengan hanya anak muda masakini melalui demokrasi. Dia lupa agaknya banyak yang terpenjara tanpa bukti itu menjadi pemimpin hebat dunia hari nanti.... - dan mereka lebih hebat dari mereka yang sudah bertahun-tahun menjadi menteri. Bukan itu sahaja, wartawan seluruh dunia memburu mereka untuk menggali kisah hidup yang amat berharga. Untukmu Mahathir cukuplah dengan sekeping gambar dungu itu sahaja kerana ia telah menceritakan segala-galanya. - Editor]


Terjemahan: SPAR-09-018


Aliran Monthly

Dua Tahanan Dalam Masa Tiga Tahun

(Two Arrests in Three Years)

Oleh: Noor Farahin Ahmat

Suami saya, Lokman Noor Adam, dilahirkan di Batu Pahat, Johor, pada 1 Januari 1973. Beliau mendapat pendidikan di Sekolah Tinggi Kluang, Johor dan Institut Teknologi Mara (kini dikenali sebagai UiTM), Perak.

Walaupun masih muda, beliau sangat berani dan bertanggung jawab. Beliau begitu matang untuk umurnya. Beliau sanggup mengorbankan kehidupannya bagi memastikan negara kita berada di dalam keamanan. Beliau mencintai dunia politik dan memang dilahirkan di dalam 'keluarga politik'.

Semasa di UiTM, belaiu merupakan seorang pemimpin pelajar selama beberapa semester. Pada masa itu saya sendiri menyaksikan yang beliau sungguh berbakat dan sering melindungi pelajar-pelajar. (Saya sendiri belajar di UiTM, Perak.)

Buat masa ini belaiu merupakan Setiuaha Pemuda Parti Keadilan Nasional. Beliau telah ditahan di bawah ISA di Shah Alam, pada 24 April 2001 sekitar jam 12.15 pagi selepas memberikan ceramah di pejabat Keadilan di Shah Alam. Penahannya itu menjadikan sejumlah sembilan orang aktivis reformasi yang ditahan setakat itu.

Lokman, Sila Ikut Kami!

Menurut seorang saksi yang berada bersama-sama Loman pada awal pagi itu, pegawai-pegawai polis berpakaian biasa tidak pun memperkenalkan diri mereka semasa membuat penahanan tersebut. Mereka hanya berkata, 'Lokman, sila ikut kami!'

Pada malam itu saya menunggu kepulangan suami saya. Hari tersebut adalah merupakan harijadi pertama anak lelaki kedua kami, Muhammad Amirul Izzat. Lokman memang mengingati tarikh tersebut dan begitu ternanti-nanti untuk merayakan harijadi Izzat itu.

Pada kami, ini akan menjadi satu hari yang amat penting dan istimewa. Sebulan sebelum itu, Lokman telahpun memperuntukkan masa untuk tarikh tersebut dengan memastikan yang beliau tidak akan terlibat dengan sebarang program ceramah terutamanya yang dijalankan di luar Kuala Lumpur.

Tiba-tiba, kawan-kawan Lokman datang ke rumah saya sekitar jam 3.30 pagi memberitahu saya tentang penahanannya. Saya hanya berjaya mengesahkan penahanan tersebut pada pukul 1.00 tengahari apabila saya ke ibu pejabat polis Bukit Aman dengan keluarga-keluarga tahanan ISA yang lain.

Selepas itu saya ke SUHAKAM untuk membuat laporan. 'Saya berharap agar dapat bertemu dengan suami saya secepat mungkin dan melihat keadaan dirinya,' saya memberitahu Tan Sri Anuar apabila ditanya tentang apa yang saya harapkan dari SUHAKAM.

Bukan Sekali Tetapi Dua Kali :

Suami saya pernah ditahan di bawah ISA sebelum ini - dalam tahun 1998, semasa bantahan-bantahan reformasi berada di kemuncaknya. Kemudian beliau telah ditahan selama 59 hari. Saya hanya berjaya menemuinya pada hari ke-29 penahanannya.

Penahanan kali ini merupakan pengalaman ISA yang kedua buatnya. Saya amat yakin yang beliau akan dapat menghadapi pengalaman pahit ini dengan lebih kuat lagi.

Sebelum beliau dibawa pergi oleh polis, beliau berjaya menulis satu nota ringkas kepada saya. Nota itu dikirimkan kepada saya melalui kawan-kawannya. Nota tersebut berbunyi : Jangan panik. Bersabarlah. Jaga anak-anak kita baik-baik. Beliau memberitahu yang beliau menyayangi anak-anaknya dan saya dan meminta agar saya menyampaikan salamnya kepada ahli-ahli keluarga kami yang lain.

Anak lelaki sulung kami, Muhammad Amirul Islah, sangat rapat dengan papanya. Ia berusia dua tahun. Sekalipun ia tidak memahami apa yang sedang berlaku, saya percaya jauh di sudut hatinya ia begitu merindui papanya.

Apabila ia terlihat wajah Lokman di dalam akhbar, ia akan berkata 'papa' dan ia akan mengulangi melihat foto papanya sebelum ia tidur. Apabila saya bertanya kepadanya, 'Mana papa', secara automatik ia akan menjawab, 'Papa pergi kerja'. Dari semasa ke semasa ia akan mendapat demam, dan doktor mengesahkan yang ianya mungkin disebabkan oleh kerinduannya yang mendalam terhadap papanya.

Saya sering memastikan untuk memberitahu anak-anak saya, biarpun mereka masih belum dapat memahaminya lagi, bahawa papa mereka adalah seorang pejuang, beliau berjuang untuk mereka berdua dan untuk rakyat Malaysia. Saya memberitahu mereka yang beliau bukannya berjuang untuk dirinya sendiri, tetapi kerana beliau sangat menyayangi mereka.

Biarpun suami saya seorang yang 'lasak', setiap kali beliau berada di luar daerah, beliau sentiasa menghubungi kami di rumah dan sekurang-kurangnya bercakap dengan anak lelaki sulung kami. Kini Amirul Islah sudah tentu merindui suara bapanya.

Hanya Lawatan :

Pada 8 Mei 2001, dua minggu selepas penahannya, saya berjaya bertemu dengannya. Beliau memberitahu yang beliau di dalam keadaan yang baik dan meminta agar saya tidak risaukan tentang keadaannya. Beliau menyuruh saya agar meneruskan kehidupan seperti biasa. Kami hanya berbicara tentang hal keluarga tetapi adalah jelas sekali yang beliau merasa amat gembira dapat bertemu dengan anak-anaknya.

Pihak polis berjanji untuk memberikan saya lawatan kedua tetapi tidak pula menentukan tarikh yang spesifik untuk lawatan itu. Begitu juga mereka langsung tidak menyebut walau sepatah pun tentang keadaan Lokman. Mereka hanya berkata yang penyiasatan sedang berjalan dan akan selesai 'secepat mungkin'.

Pada masa-masa yang lalu saya tidak pernah terlibat di dalam politik, mungkin disebabkan saya tidak mempunyai masa yang terluang untuk politik selepas bekerja dan terpaksa menjaga anak-anak saya. Namun begitu saya sentiasa memahami apa yang diperjuangkan oleh suami saya.

Pada hujung-hujung minggu, beliau sering membawa kami menyaksikannya berceramah yang kebiasaannya di luar Kuala Lumpur. Beliau akan menunjukkan kepada kami apa yang diperlukan oleh rakyat dan mengajar kami untuk memahami tugas-tugas dan tanggungjawabnya. Ini juga scara tidak langsung memberikan peluang kepada kami untuk menghabiskan masa bersama-sama terutamanya dengan kedua-dua anak lelaki kami.

Pada hari ini saya merasa amat bangga dengan rakyat Malaysia, terutama sekali kaum wanitanya, kerana mereka begitu berani untuk menentang ISA dan untuk menggembelengkan tenaga pada isu-isu yang lain.

Saya terutamanya bangga untuk berganding bahu bersama-sama dengan isteri-isteri tahanan ISA yang lain. Kami bekerja sebagai satu pasukan, bekerjasama dengan baik sekali dan akan berusaha sedaya uapaya kami untuk cuba dan mendapatkan pembebasan suami-suami kami secepat mungkin. Secara peribadinya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada rangkaian isteri-isteri tahanan ini yang memberikan kami segala sokongan moral yang kami perlukan untuk bangun dan meneruskan kehidupan kami.

Suami saya masih di dalam tahanan. Tetapi saya tidak akan berdiam diri. Saya mesti berbuat apa sahaja yang terdaya untuk meneruskan perjuangan bagi membebaskan suami saya dan semua tahanan yang lain.

Bersatu dan Bangunlah :

Saya memohon kepada semua orang : Usahlah berdiam diri. Inilah masanya untuk kita bangun mempertahankan hak-hak kita. Gelombang penahanan ISA ini mungkin tidak melibatkan anda pada hari ini. Tetapi kita tidak boleh memastikan yang ISA tidak akan dikenakan terhadap anda pada satu hari nanti. Atau ISA akan menjadikan anak-anak kita sebagai mangsanya pada masa hadapan. Kita semua mesti berganding bahu untuk menghapuskan ISA.

Buat masa ini, saya yakin yang suami saya dan teman-teman tahanannya yang lain akan mendapat kekuatan untuk berhadapan dengan penahanan yang tidak adil buat mereka itu. Kebenaran akan terbukti jua!

(Lokman telah ditahan pada 24 April 2001 dan kemudiannya dihantar ke Kem Tahanan Kamunting pada 13 Jun 2001. Beliau telah ditahan tanpa dibenarkan untuk bertemu dengan sesiapapun selama 14 hari sebelum dibenarkan untuk lawatan keluarganya yang pertama pada 8 Mei 2001).


Terjemahan: SPAR-09-018
Asal:

http://www.malaysia.net/aliran/monthly/2001/4e.html

Two Arrests in Three Years

He can face this ordeal with greater strength

by Noor Farahin Ahmat

My husband, Lokman Noor Adam, was born in Batu Pahat, Johor, on 1 January 1973. He had his education at High School Kluang, Johor and Mara Institute of Technology (now known as UiTM), Perak.

Although he is still young, he is very brave and responsible. He is mature for his age. He would sacrifice his life to make sure our country is peaceful. He loves politics and was born into a ?political family?.

While in UiTM, he was a student leader for several semesters. Even then I could see that he was very talented and protective of the students. (I myself studied at UiTM, Perak.)

Presently he is the Youth Secretary of Parti Keadilan Nasional. He was arrested under the ISA in Shah Alam, Selangor, on 24 April 2001 at around 12.15 am after giving a speech at Keadilan's Shah Alam office. His detention then brought to nine the number of detained ?reformasi activists?.

Lokman, Follow Us!

According to a witness who was with Lokman early that morning, the plainclothes police officers did not identify themselves when they made the arrest. They only said, ?Lokman, follow us!?.

That night I waited for my husband. That very day was the first birthday of our second son, Muhammad Amirul Izzat. Lokman remembered the occasion and was looking forward to celebrating Izzat?s birthday.

For us, this was to be a very important and special occasion. One month earlier, Lokman had already ?blocked off? that date to ensure that he would not be attending any ceramah, especially any held outside Kuala Lumpur.

Suddenly, Lokman?s friends came to my house around 3.30 am and informed me of his arrest. I could only confirm the arrest at 1.00 pm when I went to Bukit Aman police headquarters with the families of other ISA detainees.

After that I went to SUHAKAM to make a report. ?I hope I will be able to see my husband immediately and find out about his condition?, I told Tan Sri Anuar when I was asked what I requested from SUHAKAM.

Not Once But Twice

My husband had been arrested under ISA before - in 1998, at the height of the reformasi protests. Then he was detained for 59 days. I only managed to see him on the 29th day of his detention.

This detention is his second experience of the ISA. I firmly believe that he can face this ordeal with greater strength.

Just before he was taken away by the police, he managed to write a simple note to me. The note was handed to me by his friends. The note read: Don?t panic. Be patient. Take care of our children. He said that he loved his children and me and asked that I send his regards to other members of our family.

Our elder son, Muhammad Amirul Islah, is very close to his Papa. He is two years old. Although he cannot understand what is going on, I believe that deep in his heart he misses his Papa very much.

When he saw Lokman?s face in the newspaper, he said ?Papa? and he would always look at his Papa?s photo before he slept. When I ask him, ?Where is Papa??, he would automatically reply, ?Papa?s at work?. On and off, he would have a fever, and the doctor has confirmed that it could be because he misses his Papa very much.

I make it a point to tell my children, although they cannot yet understand, that their Papa is a fighter, that he struggles for both of them and for the Malay-sian people. I tell them that he does not fight just for himself, but that he loves them very much.

Even though my husband is a ?tough? man, whenever he was out of state, he would always call home and at least once talk to our elder son. Now Amirul Islah surely misses his father?s voice.

Only Visits

On 8 May 2001, two weeks after his detention, I managed to see Lokman. He said he was in good condition and told me not to worry about him. He asked me to carry on with life as normal. We only talked about family matters but it was obvious he was very happy to see his children.

The police promised me a second visit but did not specify a date for the visit. Nor did any of them say a thing about Lokman?s condition. They only said that investigations were on-going and will be completed ?as soon as possible?.

Previously I was not involved in politics, maybe because I didn?t quite have time for politics after working and looking after my children. But I had always understood what my husband was struggling for.

On weekends, he would always bring us to see him berceramah (speaking) normally outside Kuala Lumpur. He showed us what the people needed and taught us to understand his duties and responsibilities. These were also opportunities for us to spend more time together especially with both our sons.

Today I?m very proud of the Malaysian people, particularly the women, because they are very brave to oppose the ISA and to work on other issues.

I?m especially proud to be associated with the wives of the ISA detainees. We work hard as a team, cooperate well and will leave no stone unturned to try and secure our husbands? immediate release. Personally I would like to thank this network of detainees? wives which gives us all the moral support we need to stand up and continue with our lives.

My husband remains in detention. But I won?t remain quiet. I must do everything I can to advance the struggle to free my husband and all other detainees.

Get Up, Stand Up

I request of other people: Please don?t keep quiet. This is a time when we must stand up for our rights. This wave of ISA detentions may not affect you today. But we can?t be sure that the ISA won?t strike you some day. Or the ISA may victimize our children in the future. We must all work together to abolish the ISA.

For now, I?m confident that my husband and his fellow detainees will find the strength to battle their unjust detention. Kebenaran akan terbukti jua! (Truth will prevail!)